Ameliyat öncesi hangi kan değerlerine bakılır?
Anestezi için hangi kan tahlili yapılır?, Acil ameliyatlar dışında neredeyse tüm cerrahi işlemler öncesinde tam kan sayımı, koagülasyon testleri (PT, APTT) biyokimya testleri, kan grubu ve hepatit testleri yapılır. Bu testlerde bozukluk çıkması durumunda uygulanacak anestezi ve cerrahi işlem riskli hale gelir.
Anestezi için hangi kan tahlili yapılır?
Anestezi için hangi kan tahlili yapılır?,
Acil ameliyatlar dışında neredeyse tüm cerrahi işlemler öncesinde tam kan sayımı, koagülasyon testleri (PT, APTT) biyokimya testleri, kan grubu ve hepatit testleri yapılır. Bu testlerde bozukluk çıkması durumunda uygulanacak anestezi ve cerrahi işlem riskli hale gelir. Ameliyat olmak için kan değerleri kaç olmalı?
Ameliyat olmak için kan değerleri kaç olmalı?,
Anestezi muayenesi sonrasında hastanın hayati değerlerini görebilmek için çeşitli tahlil ve tetkikler istenir. genellikle elektrokardiyografi, böbrek fonksiyon testi, tam kan tahlili, karaciğer fonksiyon testi, kan sayımı ve akciğer filmi yeterli olmaktadır. Ameliyata girmeden önce hangi tetkikler yapılır?
Ameliyata girmeden önce hangi tetkikler yapılır?,
Genellikle hastalarımın ameliyata alınabilmesi için hemoglobin değerinin en az 12 olmasını şart koşarım. Ameliyattan önce neden kan istenir?
Ameliyattan önce neden kan istenir?,
Genellikle bu testler; kan tahlili, röntgen ve EKG çekimini içerir. Anestezi doktorunun değerlendirme sonucuna göre, bazen kardiyoloji doktoru gibi farklı uzmanlar tarafından da muayene edilerek, tıbbi onay alınması gerekebilir. Ameliyat öncesi kanda neye bakılır?
Ameliyat öncesi kanda neye bakılır?,
Yine yapılacak cerrahi girişimin özelliğine göre doktor tarafından ek testler istenebilir. Kan Testleri: Kan hücrelerinin değerleri, böbrek ve karaciğer fonksiyonları, kanama ve pıhtılaşma zamanları, kansızlık, enfeksiyon ve kanama riskleri değerlendirilir. Hangi hastalar anestezi alamaz?
Hangi hastalar anestezi alamaz?,
Acil ameliyatlar dışında neredeyse tüm cerrahi işlemler öncesinde tam kan sayımı, koagülasyon testleri (PT, APTT) biyokimya testleri, kan grubu ve hepatit testleri yapılır. Bu testlerde bozukluk çıkması durumunda uygulanacak anestezi ve cerrahi işlem riskli hale gelir. Ameliyat için kimler kan veremez?
Ameliyat için kimler kan veremez?,
Hangi hastalar anestezi alamaz? “Hastanın genel durumuna ve ameliyat ihtiyacına göre her hasta anestezi alabilir. Ama yaşlı bir hastada ameliyat gerektiren sağlık probleminin dışında; astım, KOAH ya da diyabet gibi yandaş hastalıklar varsa, bunlar mümkün olduğu kadar operasyon öncesinde tedavi edilmeye çalışılır. Ameliyat öncesi anestezi muayenesi nasıl yapılır?
Ameliyat öncesi anestezi muayenesi nasıl yapılır?,
Ameliyat öncesi anestezi hazırlığı için ameliyat tarihinden 1 gün önce hasta ile görüşme yapılır. Bu görüşme bazı durumlarda ameliyat saatinde 2 saat önce de yapılabilir. Bu görüşmede hasta hakkında temel bilgiler alınır ve değerlendirilir. Ardından doktor radyolojik testler ve kan testleri ister. Hemoglobin kaç olursa tehlikeli?
Hemoglobin kaç olursa tehlikeli?,
Polistemi yani anormal hemoglobin yüksekliği, hemoglobin değerinin erkeklerde 16.5 gr/dl, kadınlarda 16 gr/dl üzerinde olmasıdır. Yenidoğan bebekler, anne karnında daha az oksijenli ortamda gelişimlerini sürdürdükleri için doğumdaki hemoglobin ve hematokrit değerleri daha yüksektir, bu fizyolojik bir durumdur. Anestezi doktoru ne sorar?
Anestezi doktoru ne sorar?,
Temel olarak ilk muayenede hastanın adı, soyadı, yaşı, eğitim durumu, operasyonu, boyu, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, kronik hastalıkları, geçirdiği ciddi hastalıklar ve operasyonlar, kullandığı ilaçlar, alerjisi ve alışkanlıkları sorulur ve anestezi formuna not edilir. En kolay ameliyat hangisi?
En kolay ameliyat hangisi?,
Kapalı ameliyat, bir diğer adı ile laparoskopik cerrahi cilt üzerinde küçük bir kesi oluşturularak yapılan operasyondur. Bu operasyonda hasta açık ameliyata göre daha kolay bir ameliyattır. Ameliyata girerken sigara neden sorulur?
Ameliyata girerken sigara neden sorulur?,
Ameliyatınızın en az 12 saat öncesinde sigara içmezseniz, kanınızdaki oksijen dolaşımının sağlaması kolaylaşacak ve kan dolaşımınızda sorun yaşanması olasılığı azalacaktır. Bu iki durum da yaraların iyileşme süreci için de önem taşımaktadır.